Ebolageval in Masanga

Op dinsdag 21 juli 2015 werd een 27-jarige patiënt opgenomen in Masanga Hospital met algehele malaise, buik- en gewrichtspijn. Voor de opname werd hij zoals gebruikelijk gescreend op Ebola. Omdat het een risicopatiënt betrof werd hij volgens de richtlijn geïsoleerd behandeld waarbij verzorgend personeel gebruik maakte van de zogeheten Personal Protective Equipment (PPE). Helaas is de patiënt twee dagen later overleden en de uitvaart is afgehandeld door het Tonkolili begravenis team voor veilig en waardige begraving. De routine Ebola test was positief waarmee de verdenking ebola werd bevestigd. Dit is het eerste ebola geval in dit district sinds meer dan 150 dagen.

Alle relevante lokale, nationale en internationale instituties betrokken bij de zorg rond Ebola zijn ingelicht en alle nodige stappen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan worden ondernomen. Het ziekenhuis en alle lokale betrokkenen zijn voor de komende 21 dagen in quarantaine. De gezondheidsmedewerkers maken het goed en er is vooralsnog geen enkel teken van verspreiding van de ziekte onder het personeel of andere patiënten. De eerste contact onderzoeken geven aan dat de patiënt mogelijk besmet is geraakt in de hoofdstad, Freetown. We hopen dat het actieve en doortastende optreden van het personeel in Masanga Hospital samen met de rigoureuze stappen die zijn ondernomen resulteert in controle over deze ziekte.

Samen met onze internationale partners, de World Health Organization, het Center for Disease Control en andere betrokken partijen binnen de Sierra Leone Ebola response zullen we de situatie in Masanga Hospital vervolgen en we hopen de normale activiteiten na de quarantaine periode weer op te pakken.