Quarantaine periode voorbij

Quarantaine periode Masanga Hospital voorbij

Op vrijdag 14 aug om 09.30u (7.30u lokale tijd) zijn alle medewerkers van Masanga Hospital in Sierra Leone uit quarantaine gelaten. Deze quarantaine werd ingesteld nadat op 23 juli een patiënt in het ziekenhuis overleed aan Ebola.

De patiënt betrof een 28-jarige man uit Freetown die na een familiebezoek in Tonkolili district, waar Masanga Hospital zich ook bevindt, ziek werd. Toen hij, ondanks medicatie die hij thuis gebruikte, achteruit ging werd hij naar Masanga Hospital gebracht op 21 juli.Zoals alle patiënten die zich bij het ziekenhuis melden werd hij gescreend en als Ebola verdachte beschouwd en in isolatie geplaatst. Hij werd dan ook steeds met beschermde kleding aan benaderd door het medisch personeel. In de nacht van 22 op 23 juli overleed hij aan de ziekte. Na zijn dood werd de diagnose Ebola bevestigd en werden de autoriteiten en hulporganisaties die betrokken zijn bij de strijd tegen Ebola ingeschakeld. Het overgrote deel van het personeel van Masanga Hospital, waaronder twee Nederlandse artsen en de vrouw en kind van één van hen, werd in quarantaine geplaatst. Bij elkaar betrof dit 131 personen, inclusief de patiënten die al opgenomen waren in het ziekenhuis. Het grootste deel van het lokale personeel werd in lege verpleegafdelingen van het ziekenhuis in quarantaine geplaatst. De Nederlandse artsen en een Britse arts werden in hun eigen huizen, die zich op het ziekenhuisterrein bevinden, in quarantaine geplaatst. Naast een team van het District Ebola Response Centre was ook een aantal internationale organisaties betrokken bij de contactopsporing en quarantaine in Masanga. Vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en Artsen Zonder Grenzen waren ter plekke. AzG heeft tijdens de quarantaine periode de zorg voor de patiënten op zich genomen. Het Sierra Leoonse leger zorgde voor de handhaving van de quarantaine en de veiligheid op het ziekenhuisterrein.

Alle in quarantaine geplaatste medewerkers hebben goed meegewerkt gedurende deze spannende drie weken door zich neer te leggen bij hun isolatie en steeds hun temperatuur te laten meten om de eerste tekenen van Ebola op te sporen. Iedereen werd van voldoende eten en drinken voorzien door de overheid. Nu - drie weken later - kan iedereen uit quarantaine worden gelaten, zonder dat er een geval van Ebola is opgetreden.

Wij zijn erg blij dat de quarantaine periode is afgesloten zonder dat er een Ebola besmetting bij een van onze personeelsleden of patiënten is vastgesteld. We zijn dan ook buitengewoon trots op onze medische staf omdat hun adequate reactie en gebruik van beschermende maatregelen verdere verspreiding van het Ebola virus in het ziekenhuis heeft weten te voorkomen.