Masanga bij Dutch Global Health Film Festival

Op 9 december 2019 vond de tweede editie van het Dutch Global Health Film Festival plaats op 4 lokaties: Groningen, Utrecht, Rotterdam en Maastricht. Doel van dit festival is om samen te denken en praten over global health aan de hand van verschillende documentaires.

Onderdeel van het programma in groningen was de documentaire over het clinical officer project in Malawi (https://www.youtube.com/watch?v=gT1k2a_HB1g). Binnen dit project worden clinical officers opgeleid om medische handelingen te verrichten en zo het tekort aan artsen deels op tevangen. Dit fenomeen wordt Task Shifting genoemd en is vergelijkbaar met het Surgical training Project (STP) dat nu al een aantal jaren draait vanuit Masanga. Binnen het STP worden community health officers opgeleid om bijvoorbeeld een keizersnede liesbreuk operatie te kunnen verrichten. Er zijn al meerdere studentenafgestudeerd en werkzaam in Sierra Leone.

Tijdens het film festival was er een live verbinding tussen de uitverkochte zaal en 1 van de oud studenten in masanga om van gedachten te wisselen over het project. Het was goed om te zien hoe vergelijkbare initiatieven op verschillende plekken hun invulling krijgen. Wanneer het goed aansluit op de lokale behoeften kan Task Shifting veel bijdragen aan de gezondheidszorg.

 

  • masanga-bij-dutch-global-health-film-festival